czwartek, 3 lipca 2014

Gotuj z Angie ♥

Hej kochani!

Oto kolejny post z serii ''Gotuj z Angie'' :D Do tej pory dowiedzieliście się jak przygotować lody na patyku z owocami - KLIK, kanapki w śródziemnomorskim stylu - KLIK oraz capri w szkle - KLIK. Dzisiaj mam dla Was aż 2 przepisy, ponieważ jak wiecie wczoraj nie pojawił się ani jeden. Co to będzie? Mogę powiedzieć, że są to desery bardzo proste w przygotowaniu i zarazem smakowite :D Najpierw będą to babeczki z lukrem o smaku śmietanki, a następnie coś zdecydowanie bardziej romantycznego, czyli kruche ciasteczka w kształcie serc, które wspaniale prezentują się na każdym stole. Przejdźmy zatem do gotowania :D 

BABECZKI  & CIASTECZKA

Zapraszam!

 
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~~.~.~.~.~

Składniki do babeczek:
250 g mąki tortowej,
1 paczka proszku do pieczenia,
100 g cukru,
1 łyżeczka wanilii,
1 szczypta soli,
1 jajko,
200 ml mleka,
80 ml oleju,
150 g twarożku,
75 g masła,
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
113 g cukru pudru,
ozdoby do ciast.


Przede wszystkim najpierw należy nagrzać piekarnik na 180 stopni. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, szczyptę soli, a następnie wymieszaj. W drugiej misce rozbij jajko a następnie dodaj olej i mleko. Całość wymieszaj mikserem. Ciasto powinno być gładkie i lśniące, czyli bez grudek. Następnie łyżką nakładamy ciasto do specjalnych foremek. Powinno ono zajmować ok. 2/3 wysokości foremki. Pamiętajcie, że podczas pieczenia ciasto wyrośnie. Kiedy wszystko mamy przygotowane wkładamy ciasto do piekarnika na 20 min. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć je wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, oznacza to, że można je już wyjąć. Przejdźmy teraz do dekoracji. Zmieszaj masło z cukrem pudrem. W tym celu użyj miksera. Następnie dodaj twarożku - pamiętaj by cały czas mieszać mikserem. Dodaj ekstrakt wanilii i szczyptę soli. Przykryj miseczkę folią i włóż do lodówki na ok. 15 minut. Potem za pomocą specjalnego rękawa do dekoracji [poproś mamę, aby pokazała ci jak go przygotować] nałóż serek na babeczki. Jeśli chcesz udekoruj je kupionymi ozdobami.


Tak prezentują się gotowe babeczki!
Czyż nie wyglądają uroczo?


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~~.~.~.~.~.

Składniki do ciasteczek:


2,5 szklanki mąki pszennej,
500 g zwykłego
 kruchego ciasta,
5 żółtek
250 g margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki cukru pudru,
marmolada,
barwniki spożywcze,
klej cukrowy do dekoracji,
masa cukrowa

Prędzej przygotowane kruche ciasto rozwałkujemy na stole. Pamiętajmy by najpierw posypać stół i wałek mąką. Foremkami w kształcie np. serca wycinamy ciasto. Do każdego takiego serduszka wbijamy wykałaczkę lub patyczek. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a następnie ciasteczka. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 25 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy blaszkę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy kolorowe masy do ozdobienia ciasteczek. Do miski z klejem cukrowym dodajemy barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy, aby utworzyła się jednolita masa. Teraz nadszedł czas na mniejsze serca. Masę cukrową rozwałkowujemy podobnie jak kruche ciasto i mniejszymi foremkami wycinamy kształty. Bierzemy specjalny pędzelek i na większych sercach rozsmarowujemy marmoladę, a następnie naklejamy mniejsze serca. Kolejnym krokiem będzie nałożenie kolorowych kleików cukrowych. Od Was zależy jak będzie wyglądało Wasze ciastko. Możecie stworzyć niepowtarzalne kombinacje. Bądźcie także cierpliwi i nie poddawajcie się :D

A oto gotowe ciasteczka!


Jak Wam się podobały przepisy? Skorzystacie z nich?
Pozdrawiam,
Klaudia ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz